© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 2002

Microsoftin paras käyttöjärjestelmä tähän mennessä

Windows XP kelpaa kotikonttoriin

Windows XP -käyttöjärjestelmä sopii erityisen hyvin uusiin ja tehokkaisiin koti- ja yritysmikroihin, mutta myös vanhempien Windows-versioiden päivittämisestä XP:ksi saattaa joskus olla hyötyä. Se on vakaampi ja joustavampi kuin entiset versiot, mutta vaatii enemmän levytilaa sekä muistia. Maatalousohjelmatkin toimivat Windows XP:llä enimmäkseen ongelmitta.

Windows XP -käyttöjärjestelmä on ollut markkinoilla vajaan vuoden, ja sitä ilmoitetaan myydyn jo lähes 50 miljoonaa kappaletta. Kuten ensimmäisen vuoden automalleissa, myös XP:ssä on ollut lukuisia pikkuvikoja ja tietoturvaongelmia. Monet niistä on jo korjattu internetin kautta automaattisesti saapunein päivityksin.

Nyt järjestelmä ilmeisesti alkaa olla lähes valmis, koska 9. syyskuuta Microsoft julkisti XP:lle ensimmäisen suuren "huoltopäivityksen" Service Pack 1:n. Vakavin SP1:n korjaama virhe lienee viime keväästä saakka vain pienen piirin tiedossa ollut turva-aukko, joka olisi mahdollistanut jopa käyttäjän omien tiedostojen tuhoamisen sähköpostin, irc-keskustelualueiden tai jopa nettisivujen kautta. Tämäkin vaara siis voidaan välttää asentamalla Windows XP SP 1.

Huoltopäivitys on mahtavan kokoinen: 145 megatavua, joten sen imurointi modeemeitse kestäisi ainakin kuusi tuntia. Levykkeitäkin kuluisi sadan kappaleen laatikollinen. Laajakaistayhteyksien ulottumattomissa asuvien kannattanee yrittää hankkia tuo korjaustiedosto CD-ROM-levyllä.

Microsoftin nettisivuilla on lukuisia Windows XP:n vianmääritykseen liittyviä neuvoja, joista ensimmäiset 25 ohjetta on syyskuun alusta lukien ollut saatavilla myös suomeksi. Kannattaa tutustua!

Käyttöjärjestelmätkin ikääntyvät

Kuten tietokoneiden, myös niiden käyttöjärjestelmien elinkaari lyhenee yhä. Microsoftin tuki sekä korjauspäivitykset Windows 95:lle päättyivät vuoden 2001 marraskuussa ja Windows 98:lle tämän vuoden kesäkuussa. Yrityskäytössä yhä yleisen Windows NT:n tuki loppuu ensi vuodenvaihteessa.

Epäonnisen 98/SE-väliversion korvaajaksi kotikäyttöön tarkoitettu Windows ME näyttää myös jäävän tähdenlennoksi. Uusien laitteiden mukana toimitetaan nyt useimmiten Windows XP.

Miksi vanhojen käyttöjärjestelmien "tuki" loppuu niin nopeasti? Yksi syy voisi olla se, että useimpiin yli viiden vuoden ikäisiin Windows 95 -laitteisiin lisäosia, saati XP:tä ei edes pystyisi asentamaan työmuistin määrän ja kiintolevytilan riittämättömyyden vuoksi. Tärkein perustelu lienee kuitenkin se, että ainoastaan uudet versiot kasvattavat Microsoftin myyntituloja.

Laitteistovaatimukset

Windows XP:tä ei voi asentaa tietokoneeseen, jossa RAM-työmuistia on vähemmän kuin 64 megatavua. Mikäli käyttöjärjestelmän lisäksi pitäisi saada käyntiin ohjelmiakin, esimerkiksi Microsoft Office, 128 megatavua on käytännössä vähimmäisvaatimus. Kuvan- ja äänen käsittelyyn suositellaan vähintään 256 megatavua. Onneksi lisämuisti on nykyään halpaa.

Kiintolevytilaa uusi käyttöjärjestelmä varaa lähes 1000 megatavua.

Levytilan vapauttaminen Windowsin tarpeettomia osia poistamalla on tehty jokseenkin konstikkaaksi: järjestelmätiedostojen "Lisää tai poista sovellus" -toiminto edellyttää RegEdit-rekisterieditorin käyttämistä piilotettujen nimien saamiseksi näkyviin. Rekisterieditorin kuvaketta ei löydy mistään, vaan sen käynnistyskomento on osattava kirjoittaa komentoriville.

Ensiasennus vai päivitys?

Uudessa tietokoneessa on Windows XP yhä useammin esiasennettuna: käyttöjärjestelmän molempien asennus-CD-levyjen sisällöt ovat kiintolevyllä. Tällaisen koneen ensikäynnistyksen yhteydessä käyttöjärjestelmän asennus alkaa automaattisesti ja toimii ongelmitta, koska myyjäliike on tietenkin varmistanut, että XP toimii kyseisellä kokoonpanolla.

Uuden Windowsin päivitys eli asennus laitteeseen, jossa on ennestään Windows 98, 98SE, ME tai Windows NT, ei aina suju yhtä helposti.

Windows XP ei tue läheskään kaikkia kahta vuotta vanhempien tietokoneiden komponentteja ja oheislaitteita. Kun näytönohjainta, äänikorttia tai jotakin muuta osaa ei löydy Windows XP:n tukemien laitteiden luettelosta, päivitys ei ehkä onnistu ilman asiantuntija-apua.

Tunnistamattomien laitteiden käyttöönotto saattaa olla aivan yhtä vaikeaa kuin samojen komponenttien lisäys Linux-kokoonpanoon. Puuttuvaa laiteajuria vastaavan "INF"-tiedoston voi toki luoda itse Windows XP:ssäkin samaan tapaan kuin Linuxissa eli muuntelemalla lähinnä sopivimman laitteen määritystiedostoa kirjoitusohjelmalla, mikäli uskoo osaavansa.

"Puhdas" asennus uuteen, tyhjään laitteeseen aikaansaa aina ongelmattomamman käyttöympäristön kuin päivitys.

Tietoturva riittää kotitoimistoon

Isot yritykset ovat äskettäin päivittäneet järjestelmänsä jäykkään, mutta vakaaseen Windows 2000:een, eikä niitä siksi kiinnosta uusi, kalliimpi versio vuotuisine lisenssimaksuineen. Myös pakollisen tuoteaktivoinnin ylläpidolle aiheuttamia lisähankaluuksia on pelätty, osin aiheetta. Siten XP-järjestelmän yleistyminen on tapahtunut lähinnä uusien koneiden myötä.

Liki vuoden käyttökokemusten jälkeen nyt uskaltaa jo sanoa, mihin XP kelpaa. Se on parhaimmillaan moniin eri tarkoituksiin käytettävissä kotikonttoreiden ja pienyritysten laitteissa, koska kaikki tärkeät henkilökohtaiset tiedot voidaan suojata käyttäjäkohtaisin salasanoin. Siten esimerkiksi nuorison peliasennusten epäonnistuminen ei uhkaa muulle käyttäjätunnukselle asennettujen yritysohjelmistojen toimintaa.

Aikaisempien Windows-mikrojen kenties pahin turvallisuusriski yhdistetyssä huvi- ja hyötykäytössä onkin ollut käyttäjät itse. Windows XP:ssä muiden käyttäjien vahingossa tai tahallaan tekemä ohjelmien tai tallennettujen tietojen vahingoittaminen voidaan estää ennalta salasanalla yhtä luotettavasti kuin Unix/Linux-järjestelmissä.

Vaikka XP:n verkkokäyttökin voidaan määritellä paljon turvallisemmaksi kuin entisillä versioilla, uusi Windows sisältää myös sisäänrakennetun etätyöpöydän ja etätuki-toiminnon, jonka avulla tukihenkilö voi tehdä tarpeellisia asennuksia ja muutoksia järjestelmään lähiverkon tai internetin välityksellä.

Yksinkertaistettu käyttöliittymä

Automaattisen asennuksen jälkeen Windows XP tarjoaa selkeää, mutta karua "teletappi"-näkymää, jossa osa harvemmin tarvittavista apuohjelmista on piilotettu. Hiiren kakkospainikkeella saadaan esiin Ominaisuudet ja voidaan valita "Perinteinen Käynnistä-valikko". Myös Ohjauspaneelin kaikki kätketyt kuvakkeetkin löytyvät sen jälkeen vaivattomasti.

Etsi-toiminnon parannukset, kuten Hakuavustajan kaikki nykyisten massiivisten kiintolevyjen käyttäjät toivottavat tervetulleeksi.

Käynnistä-valikkoa järjestellään automaattisesti niin, että vain useimmin tarvittavien ohjelmien kuvakkeet säilyvät päätasolla. Harvemmin käytetyt ohjelmat siis piilotetaan.

Jos hiiren kaksoisnapsauttaminen tuntuu hankalalta, kaikki ohjelmat voi säätää avautumaan yhdelläkin klikkauksella. Käynnistysvalikoista ohjelmat voi yhä valita myös nuolinäppäimin ja käynnistää Enter-näppäintä painamalla.

Tiedostokeskeinen toimintatapa

Windows XP:n käyttölogiikka on entistäkin tiedostopainotteisempi: käyttäjää opastetaan klikkaamaan ohjelman asemesta työtiedoston kuvaketta, mikä toimenpide käynnistää kyseisen tiedostotyypin käsittelyyn tarvittavan ohjelman.

Asennettaessa uusia ohjelmia järjestelmä vaihtaa automaattisesti tiedostotunnisteiden kytkennän. Esimerkiksi "doc"-tyyppiset tekstiasiakirjat avataan Microsoft Wordin asentamisen jälkeen Wordilla eikä WordPadilla.

Käyttäjä voi entistä helpommin itsekin muuttaa näitä kytkentöjä ja säätää esimerkiksi kaikki kuvatiedostot avautumaan tutuimmalla kuvankäsittelyohjelmallaan Explorerin sijasta.

Keskeneräiset työt on helppo määrätä avautumaan automaattisesti jo tietokonetta käynnistettäessä vetämällä Käynnistys-kansio työpöydälle ja raahaamalla kyseisten tiedostojen kuvakkeet siihen ennen laitteen sammuttamista.

Maatalousohjelmat ongelmattomia

Kaikki markkinoilla olevat maatalousohjelmat toimivat moitteettomasti myös Windows XP:llä. Järjestelmän ja sovellusten välisen API-rajapinnan muutamien muutosten vuoksi joihinkin vanhimpiin 16-bittisiin Windows-sovelluksiin on jouduttu kirjoittamaan pieniä korjauspäivityksiä, jotka yleensä löytyvät ilmaiseksi valmistajan verkkosivuilta.

Vanhat DOS-ohjelmat (niitäkin on vielä käytössä) toimivat moitteettomasti. Useimmiten jopa tulostus uusimmillakin kirjoittimilla onnistuu ainakin valitsemalla ajuriksi "yleinen". Jos tuloste ei kerta kaikkiaan ala siirtymään paperille, nämä ohjelmat osaavat tulostaa tiedostoon, joka sen jälkeen voidaan printata esimerkiksi Muistio- tai Word-ohjelmista.

Maatalous- ja muidenkin ohjelmien asentaminen kannattaa tehdä järjestelmän pääkäyttäjänä, mikäli muiden käyttäjien oikeuksia on rajoitettu. Ohjelmilla tallennettaviin työtiedostoihin sen sijaan annetaan oikeudet vain niille käyttäjille, jotka kyseisistä töistä ovat vastuussa.

Sopii monenlaisille käyttäjille

Joka ei halua ymmärtää tietotekniikasta yhtään mitään, ostaa todennäköisesti Macintoshin, vaikka se maksaa hieman enemmän. Sen jälkeen haluamiaan ohjelmia voi etsiä Apple-jälleenmyyjiltä maksua vastaan, ja jos niitä ei ole, siihen on tyytyminen. Macissa toimivat vain Macintoshille tehdyt ohjelmat, maatalousohjelmia ei ole saatavana.

Vaikka Macintoshin käyttöjärjestelmän graafinen kuorrutus on aina ollut edistyksellinen, vasta viimeisimmän OS X:n ytimenä on vankka Unix-tyyppinen järjestelmä komentotulkkeineen kaikkineen. Käyttöjärjestelmästään keskimääräinen Macintoshin käyttäjä tosin ymmärtää vain sen verran, että vaihtaessaan laitteensa uudempaan joutuu usein ostamaan myös entisten ohjelmien uusimmat versiot.

Osaava käyttäjä, joka haluaa itse virittää työvälineensä parhaalla mahdollisella tavalla, hankkii mikron ilman käyttöjärjestelmää ja asentaa siihen ilmaisen Linuxin. Sillehän alkaa jo olla tarjolla hyötyohjelmiakin lähes kaikkiin ajateltavissa oleviin tarkoituksiin — monet niistä yhä täysin ilmaiseksi. Mm. Open Office -ohjelmakokonaisus on saatavana myös suomenkielisenä.

Windows- ja DOS-emulaattoreiden avulla Linuxissa on mahdollista käyttää myös lukuisia alun perin vain Microsoftin käyttöjärjestelmille tarkoitettuja maatalousohjelmia.

Windows XP tarjoaa nyt todellisen vaihtoehdon kaikenlaisille käyttäjille. Käyttöönotto ja päivittäinen käyttö on 2000-luvulla hankituissa, riittävän tehokkaissa laitteissa yhtä helppoa kuin Macintoshin käynnistys, ja ohjelmien asennuskin sujuu useimmiten yhtä yksinkertaisesti. Maksullisia ja ilmaisiakin ohjelmia sekä ohjelmointioppaita löytyy enemmän kuin muille järjestelmille. Pelejä ja muuta viihdettä on myös tarjolla runsaammin kuin mihinkään muuhun järjestelmään.

Tietokoneeltaan parasta mahdollista suorituskykyä vaativa käyttäjä pystyy vaihtamaan "teletappi"-käyttöliittymän tehokkaampaan sekä automatisoimaan ja tehostamaan kaikkia päivittäisiä toimintoja parhaaseen Linux-tyyliin, kunhan vain jaksaa hieman tutustua järjestelmänsä sielunelämään.

Ilmaiset Open Office -toimisto-ohjelmatkin toimivat erinomaisesti myös Windows XP:llä.

KUVATEKSTI:

Jos Windows XP:n uusi, yksinkertaistettu työpöytä ja käynnistysvalikko eivät miellytä, klikkaamalla hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla Ominaisuudet tämä ulkoasu voidaan hetkessä vaihtaa "perinteiseksi" Windows 2000 -näkymäksi.

Tietotila Oy:n pääsivulle