© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 2003

Miten eroon Open Officesta?

"Asensin KM2002-rompulla tulleen Open Officen koemielessä koneelleni. Silti haluan käyttää Microsoft Officea jatkossakin. Open Office on kuitenkin julistautunut kaikkien Office-tiedostojen oletusavausohjelmistoksi.

Poistettuani Open Officen asennuksen jäljelle jäi virhetoiminto: klikattaessa doc-tiedostoa kone ilmoittaa: ’Sofficea ei löydy.’ Miten XP-käyttöjärjestelmälläni saisi MS-Officen jälleen oletusohjelmaksi? Pitääkö se kenties asentaa uudelleen, ja hukkuuko silloin tietoja?"

Vastasin jo kyselijälle sähköpostissa, että Windowsin tiedostokytkentöihin sen enempää perehtymättä tilanne palautuu halutunlaiseksi ainakin kolmella eri tavalla.

Helpointa lienee yksinkertaisesti klikata tiedoston nimeä hiiren kakkospainikkeella ja valita sen jälkeen avautuvan valikon neljäs rivi "Avaa sovelluksessa". Valintaikkunasta klikataan alinta riviä "Valitse ohjelma" ja näpäytetään kruksi pikkuruutuun "Avaa tämäntyyppiset tiedostot aina valitussa sovelluksessa". Toimenpide tehdään vain kerran kullekin käsiteltävälle tiedostotyypille.

Windows XP:n tullessa markkinoille Microsoft mainosti, että muun muassa tiedostotunnisteisiin liittyvien kytkentöjen käsittelyssä tämä järjestelmäversio on entisiä edistyksellisempi. Sen väitettiin osaavan automaattisesti korjata oletussovelluksen virheellisen kytkennän, kun kyseinen ohjelma poistetaan. Valitettavasti Windows XP ei tältä(kään) osin aina toimi niin hyvin kuin sen väitettiin toimivan.

OpenOffice-ohjelmisto toimii tiedostokytkentöjen osalta yhtä öykkärimäisesti kuin esikuvansa Microsoft Office. Asennettaessa se mm. muuttaa rekisteriin Ms Wordin "doc"-tiedostojen avausohjelmaksi Word Readerin tai WordPadin tilalle. Samalla tavoin OpenOffice ohjaa doc-tiedostot avautumaan Writer-ohjelmalla. Ja aivan kuten esikuvansa, myös OpenOffice näyttää unohtavan palauttaa tuon kytkennän ennalleen, kun ohjelmisto poistetaan.

Toinen, hieman konstikkaampi tapa olisi Ms Officen uudelleenasennus valitsemalla keskimmäinen vaihtoehto "Korjaa Office — Palauta tuotteen asennus alkuperäiseen tilaansa". Tämäkään menettely ei vaaranna käyttäjän omia, kummalla tahansa ohjelmalla tallennettuja tiedostoja.

Kolmas hyväksi koettu keino on Windows-Ohjauspaneelin Järjestelmä-kuvakkeen takaa löytyvä "Järjestelmän palauttaminen" -toiminto, joka palauttaa myös tiedostojen kytkennät ennalleen, mikäli poistetun ohjelman asennusta edeltäneen tilanteen ns. palautuspiste löytyy järjestelmäkansiosta. Jos uusi sovellus on luonut Windowsin rekisteriin uusia avaimia, näihin palautustoiminto ei kuitenkaan koske.


Teksti- ja kuvatiedostotyyppejä alkaa olla olemassa niin lukuisia, että tuskin mikään ohjelma osaa lukea niitä kaikkia, saati muuntaa ja tallentaa virheettömästi vieraiden ohjelmien sisäiseen muotoon. Kuvatiedostojen osalta KM-vuosikertarompun toinen, kylvövideon näyttämiseksi tarpeellinen kylkiäinen: bosnialainen freeware-ohjelma Iview yltää kuitenkin varsin lähelle, ilmaisuudestaan huolimatta — tai ehkä juuri siksi.

Asennettaessa se näyttää valintaruudun ja pyytää käyttäjää "valitse kaikki" tai "rasti ruutuun" -menetelmällä nimeämään ne kuva-, ääni- ja videoleiketiedostot, joiden halutaan avautuvan Iview-ohjelmalla niille ennestään kirjatun katseluohjelman asemesta. Ellei käyttäjä tunnista kymmenesosaakaan valittavina olevista 65:sta eri tiedostotunnisteesta, voi huoletta käyttää "valitse kaikki" -painiketta.

Vaikka Windows XP:kin sisältää siedettävän kuvankatselutoiminnon diaesityksineen, Iview tarjoaa yhä enemmän ja monipuolisempia lisähienouksia, kuten kuvien helpomman käännön, peilauksen ja rajauksen.

Mikäli et ohjelmaa ensi kertaa asentaessasi osannut tai uskaltanut klikata "Valitse kaikki" -painiketta, pääset samaan valintaruutuun uudestaan valikon Toiminnot-kohdasta valitsemalla Tiedostojen yhteensopivuus. Laitettuasi rastin myös kohtaan "Lisää ’Selaa IrfanViewillä’ menuun" -valintaruutuun Käynnistä-valikkosi näyttää hiiren kakkospainikkeella myös valinnan "Selaa IrfanView- ohjelmalla", mikä on osoittautunut erinomaisen käteväksi keinoksi vaikkapa selvittää, millaisia kuvia perheenjäsenet viimeksi ovat katselleet Internetissä: selataan vain kansioita C:\ Documents and settings\ %NAME\ Local settings\ Temporary Internet Files\ Content.IE5\ -osoitteessa Iview-ohjelmalla. "%NAME":n tilalle tulee Windows XP:lle asetettu käyttäjätunnus.


(2 kuvaa, ilman kuvatekstejä)

Tietotila Oy:n pääsivulle