© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 2003

Nyt nolottaa

Kuusi vuotta sitten avasin omat verkkosivut, joilta yhä löytyvät mm. kaikki tähän mennessä ilmestyneet mikropalstat. Hommassa oli tuolloin uutuuden viehätystä, minkä vuoksi sijoitin sivustoon myös kaikki "pakolliset" lisäkilkkeet kuten kävijämäärälaskurin, vieraskirjan sekä hakukoneen.

Nämä automaattitoiminnot jäivät elämään omaa elämäänsä. Vain hakurobotin tilastoa olen toisinaan käynyt vilkaisemassa pysyäkseni selvillä siitä, mitä tietoja näiltä sivuilta oikein etsitään. Useimmin esiintynyt hakulauseke kautta aikojen on ollut "terroristin käsikirja"!

Vieraskirjaan terveisiä tulee niin harvakseltaan, että en ollut käynyt sitä lukemassa moneen kuukauteen. Syksyllä huomasin pari uutta englanninkielistä viestiä tyyliin "Hi there, just visiting..."

Käyttämäni vieraskirjaohjelmisto osaa tallentaa myös kirjoittajien omien kotisivujen linkit. Uteliaisuuttani klikkasin englanninkielisen vieraan sivuston osoitetta ja tyrmistyin anatomisista tutkielmista, jollaisia kukaan tuskin haluaisi alaikäistensä näkevän.

Verkkopornon levittäjät ovat ilmeisesti keksineet helpon ja halvan tavan lähettää "Hi there" -viestejä automaattisesti kaikkiin verkosta löytyviin avoimiin vieraskirjoihin?

Poistin epäasialliset viestit ja linkit heti ne havaittuani. Kukaan ei tähän mennessä ole ilmoittanut törmänneensä tähän saastaan, mutta jos näin on päässyt käymään, pyydän laiminlyöntiäni anteeksi. Seinän omistaja ei aina itse ensimmäisenä havaitse, milloin yölliset töhrijät ovat iskeneet.

Mikä erottaa toisistaan röyhkeät vieraskirjan sotkijat, turkistarhojen tuhoajat, rehutehtaitten räjäyttelijät ja ne, jotka ohjaavat lentokoneita päin pilvenpiirtäjiä? Vain kuolonuhrien määräkö? Tämä miete tuli mieleen "Terroristin käsikirjan" yllättävästä suosiosta.

 

Ehtikö joku luulla, että otsikko tarkoittaa minun häpeilevän viime numerossa selostamaani Windows-ongelmaa, jonka moni heti tunnisti Blaster- eli Lovsan-viruksen aikaansaannokseksi?

Ei, tätä on kyllä jonkun muun syytä hävetä. Soneraa kahden kuukauden ajan piinannut virusepidemiahan vaikeutti kymmenien tuhansien muidenkin asiakkaiden yhteyksien hoitoa.

Kun Soneran postipalvelimeen otettiin yhteyttä vasta-asennetulla XP-käyttöjärjestelmällä, jo sisään kirjautumisen yhteydessä saapunut bittivirta sisälsi tuon Blaster-madon, joka käytti siis hyväkseen Windows XP:n uutta RPC-haavoittuvuutta. Työmuistista tuholaisen sai hetkeksi siivottua F-Securen sivuilta imuroitavalla ilmaisella "F-lovsan" -puhdistusohjelmalla. Ja Microsoftin sivuilta olisi voinut asentaa päivityksen, joka paikkaisi tuon RPC-turva-aukon.

Valitettavasti Blaster-mato kuitenkin ehti Soneralta aina ensin keskeyttämään turvapäivityksen imuroinnin kaatamalla Windowsin, ennen kuin korjaustiedostoa oli ehditty edes tallentaa levylle.

Turvapäivityksen hankkiminen oli mahdollista vain muuta kuin Windows XP -järjestelmää käyttävällä tietokoneella. Microsoft ei onneksi ollut sisällyttänyt Blaster-madon mahdollistavaa turva-aukkoa vielä Windows 98- ja Windows ME -järjestelmiin, joten korjauspäivityksen saattoi Linuxin lisäksi imuroida myös näillä ja siirtää sitten levykkeellä asennettavaksi saastuneeseen koneeseen. Ensin piti tietenkin poistaa viruskoodi  työmuistista ja varmistaa, että internet-yhteys ei ole päällä.

Tämän jälkeen Windows XP:tä ja MS Outlookiakin olisi voinut jälleen käyttää sähköpostin lukemiseen ja lähettämiseen — mikäli Soneran postipalvelut olisivat toimineet. Tätä kirjoitettaessa Soneran SMTP-palvelin oli ollut poissa pelistä kolme vuorokautta yhteen menoon (9.—11.11.). Soneraplazan palautelomakkeella kolmena peräkkäisenä päivänä tehtyihin reklamaatioihinkin vastattiin vasta neljä päivää myöhemmin.

 

Noloa on tietysti sekin, että viime numerossa neuvoin vasta-asennetun Windows XP:n korjauspäivittämisen ServicePack 1:llä, mutta en maininnut mitään ServicePack 1a:n tarpeellisuudesta suomenkielistä käyttöjärjestelmää käyttävissä laitteissa. Myös tämä uudempi 126-megainen XPSP1a-FI-x86.EXE-korjaustiedosto on imuroitavissa Microsoftin download-sivustosta.

Microsoft Office XP:n ServicePackeja 1, 2 ja 3 en silti saanut asennetuksi. Microsoft neuvoi asentamaan 697-kilotavuisen suomenkielisen OFFICEXP-KB822036-CLIENT-FIN.EXE -korjauksen ennen varsinaisia huoltopäivityksiä, mutta tästäkään ei ollut apua.

Lopulta Microsoftilla ilmeisesti kyllästyttiin valituksiini. Toimimattomien ServicePackien tilalle sain lokakuussa kauppaan tulleen upo uuden Microsoft Office 2003 -ohjelmiston, jonka asennus onnistuikin ongelmitta.

Mutta marraskuun puolivälissä ilmestynyt atk-alan uutislehti ITviikko tiesi jo seuraavaa:

"Microsoft on julkaissut kriittiseksi luonnehtimansa päivityksen uuteen Office 2003 -toimisto-ohjelmistopakettiin. Paikko korjaa ongelmat Powerpoint-, Word- ja Excel-ohjelmissa... Ohjelmat eivät osaa avata oikein Officen vanhoilla versioilla käsiteltyjä tiedostoja, ja ne saattavat avautua puutteellisina ja virheellisinä."

Microsoftin download-sivuilta löytyvät samat varoitukset sekä itse imuroitavat korjauspaketit: Office2003-kb828041-client-enu.exe ja Office2003-kb828041-client-FIN.exe.

Microsoft on luvannut, että nopeaa verkkoyhteyttä vailla olevien asiakkaiden ohjelmistojen ylläpidosta huolehditaan lähettämällä välttämättömät päivitykset CD-ROM-levyillä. Ylläpitonumero 09-81710152 johtaa Saksassa sijaitsevaan palvelukeskukseen, josta postitettavien romppujen toimitusajaksi ilmoitetaan 2— 3 viikkoa.

Marraskuun lopulla Microsoftilta kuitenkin ilmoitettiin, että Office 2003:n korjauspäivitystä ei "vielä" ole saatavana rompulla. Jonotuslistallekaan ei tilausta voinut jättää.

Vasta kuukauden markkinoilla olleen kalliin toimisto-ohjelmiston hankkineet jätettiin siis oman onnensa nojaan ihmettelemään, miksi Officen vanhemmilla versioilla tallennetut dokumentit avautuvat vain osittain tahi virheellisinä.

Nolottaa, kun en ole tällä palstalla aina muistanut riittävästi korostaa avoimen lähdekoodin ohjelmien, kuten ilmaisen Open Officen vähävirheisyyttä, luotettavuutta ja käyttäjäystävällisyyttä.

Tietotila Oy:n pääsivulle