© Olavi Kanervisto & Tietotila Oy 2001

Tietotekniikan banaanitasavalta

Me suomalaiset luulemme, että Suomea pidetään maailmalla kehittyneenä tietotekniikkamaana, kun meiltä ovat lähtöisin F-Secure, IRC, Linux, Nokia ja SSH.

Mahdollista mainettamme nakertavat kuitenkin EU:ssa toimivat poliitikkomme, jotka eivät näytä ymmärtävän sähköpostia sekä oma oikeuslaitoksemme, joka sallii jopa valtiosopimuksen väärentämisen tietokoneella.


Tein tilastoa sähköpostiviesteistäni kuukauden ajalta. Jokaista henkilökohtaista kirjettä kohti kirjasin saapuneeksi enemmän kuin kaksi mainosviestiä, joista suurin osa lienee luokiteltavissa humbuugiksi.

Tarjolla oli puolen tusinaa erilaista tapaa rikastua nopeasti vain muutaman tunnin viikkotyöskentelyllä. Yksi ahvenanmaalainen ja kolme ulkomaista vedonlyöntitoimistoa tarjosi palvelujaan. Kaupattiin internet-domain-nimiä, laihdutuslääkkeitä, ryppyvoiteita ja ginseng-juurta, feromoneja sisältävää partavettä joka saisi naiset parveilemaan ympärilläni sekä verkko-osoitteita, jotka antaisivat katsella viikon ajan irstaita kuvia ilmaiseksi, kunhan ilmoittaisin mafialle luottokorttini numeron "todistaakseni, että en ole alaikäinen".

Miten hölmöinä meitä oikein pidetään? Ja mistä rekistereistä kaikki nuo huijarit hankkivat meidän sähköpostiosoitteemme?


Viime vuosituhannen lopulla mainostajat keksivät, että roskapostia voi lähettää automaattisilla järjestelmillä puoli-ilmaiseksi telekopiolaitteisiin. Näin vastaanottajat joutuivat itse kustantamaan mainosten tulostamiseen tarvittavan paperin ja painovärinkin. Onneksi joukkopostitus faksiosoitteisiin on sittemmin kielletty.

Myös spämmäys eli mainosten lähettäminen sähköpostitse ryhmäviestinä ilman vastaanottajain etu­käteis­suostumusta on Suomessa laitonta. Näin on myös muutamissa USA:n osavaltioissa.

Spämmäystä rajoittaa lisäksi henkilö­rekisteri­lain­säädäntömme. Joukko­lähetys­sähkö­posti­osoite­luettelo on lain tarkoittama henkilörekisteri, josta on aina tehtävä ilmoitus tietosuojavaltuutetulle.

Suomen lain mukaan rikos katsotaan tehdyksi sekä varsinaisella suorituspaikalla että siellä, missä rikollisen teon seuraus ilmeni. Suoramarkkinoinnissa on noudatettava Suomen kuluttajan­suoja­lain­säädäntöä.

Suomen lakia sovelletaan myös ulkomailta tehtyyn henkilö­rekisteri­rikokseen, tietoliikenteen häirintään ja sähköpostin luvattomaan käyttöön.


Eri EU-maissa käytäntö vaihtelee. Sen yhdenmukaistamiseksi Euroopan parlamentti valmistelee vuonna 2002 voimaan astuvaa uutta direktiiviä, jossa mm. luvaton roskapostin lähettäminen kriminalisoitaisiin Suomen nykyisten säädösten mukaisesti.

Oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunta on kuitenkin antanut lausunnon, joka vesittäisi koko ehdotuksen. Roskapostin määrä myös Suomessa tulisi lisääntymään. Toisin sanoen kaikki sähköpostin käyttäjät joutuisivat maksamaan myös epämääräisten internet-yritysten mainoskuluja.

Valiokunnan suomalaisjäsenet Heidi Hautala ja valmistelija Astrid Thors eivät ilmeisesti ole lainkaan ymmärtäneet, mistä on kysymys.

Mihin me tarvitsemme EU-edustajia, jotka eivät osaa tai viitsi perehtyä edes asioihin, joita itse ovat valmistelemassa? Äänestäjienkö heitä pitäisi neuvoa?


Europarlamentaarikko Kyösti Virrankoski on kesäkuussa kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle Natura 2000 -asiain käsittelyssä tapahtuneista atk-asia­kirja­väärennöksistä ym. rikoksista. Hyvä näinkin, mutta miksi edustaja ei puuttunut asiaan jo aikaisemmin?

Tv1:n MOT-ohjelmassa (http://www.yle.fi/mot/190301/kasis.htm) viime maaliskuussa esitettyjen "paljastusten" innoittamana kymmenkunta maansa menettänyttä on nyt kannellut oikeuskanslerille samasta asiasta. STT:n mukaan eräässä kantelussa oli esitetty Natura-asiakirjaväärennöksiin syyllistyneiden ympäristöhallinnon virkamiesten virasta pidättämistä välittömästi.

Oikeuskanslerin virasto vahvistaa, että ympäristökeskuksen hallintoneuvos, jolla on sama sukunimi kuin korkeimman hallinto-oikeuden presidentillä, ei ole niiden virkamiesten joukossa, joita on esitetty virasta pidätettäviksi.


Ympäristöministeri Satu Hassi vahvisti tv-uutisissa, että hän ei usko virkamiesten toimineen asiassa omin päin tai "salaliitossa" keskenään. Kyseessähän ei ole ainoastaan törkeä virkavelvollisuuksien rikkominen, vaan kenties jopa maanpetoksellinen toiminta.

Menettely, jossa valtaapitävät omavaltaisesti ja lakeja rikkoen määräävät yksityisen omaisuuden sosialisoimisesta, on tavallisesti totuttu yhdistämään kommunismiin ja ns. banaanitasavaltoihin, vaan ei länsimaisiin demokratioihin. Kansanvaltaisissa järjestelmissä laillisuusvalvontaan palkatut virkamiehetkin toimivat usein oma-aloitteisesti eikä vasta sitten, kun lehdistö tai televisio on paljastanut laittomuudet.

Ei liene oikein sanoa, että tosiasiat eivät tätä ennen olleet edes euro- ym. edustajiemme tiedossa. Useimmat MOT-ohjelmassa julkistetut tiedot on viime kolmen vuoden aikana jo kerrottu mm. tällä palstalla numeroissa 9/1998, 3/1999, 8/2000 ja 4/2001.


Valtioneuvoston Natura-asiakirjan tietokannan kopiota ei oikeuskanslerinvirastokaan tiettävästi ole onnistunut hankkimaan. Alkuperäisiä asiakirjoja ei myöskään KHO:lla ollut käytössään sen hylätessä toissa kesänä kerralla liki 5·000:n maanomistajan valitukset niitä tutkimatta.

"Viimeisin asiakirjojen vaihdos lienee tapahtunut Valtioneuvoston arkistossa 2.5.2001", Virrankoski tietää.

Tämän valtiosopimuksen alkuperäiskappale kuitenkin lienee yhä Brysselissä, koska Euroopan Unioni ei ole vielä sitä hyväksynyt, vaan uhkaa haastaa Suomen EU-tuomioistuimeen ko. väärinkäytösten vuoksi. Mutta lieneekö EU:sta yhtä vaikeaa saada kopiota tästä Access-tietokannasta, joka mahtuu yhdelle CD-ROM-levylle?

Suomen kansa näyttää muutaman EU-vuotensa aikana taantuneen autonomian ja YYA:n aikaakin lammasmaisemmaksi lullukkalaumaksi, joka sallii luovutetun Karjalan kokoisen alueen siirtämisen muiden hallintaan ilman taistelua laittomasti ja samalla jopa EU:n ihmisoikeusdirektiivien vastaisesti.

Hälyttävintä Suomen banaanitasavallassa on kuitenkin se, että atk:n käyttöön rikollisella tavalla omia kansalaisia vastaan puututaan vasta, kun asiasta on kerrottu televisiossa.

Tietotila Oy:n pääsivulle